II:
Skatt, merverdiavgift (mva) og regelverk for kunstnere

Kort sagt; kunstverk med ikke-kommersiell karakter har ikke merverdiavgiftsplikt (MVA). Kunstnere som fakturerer for mva-pliktige tjenester må derimot registrere seg i merverdiavgift-registeret (MVA-registeret).

Les mer om dette under, og i linken https://www.altinn.no/starte-og-drive/skatt-og-avgift/avgift/merverdiavgift/

Norske Kunsthåndverkere har laget en oversikt over MVA for kunstnere https://norskekunsthandverkere.no/om-norske-kunsthandverkere/presserom/mva-veiledning-kunsthandverkere

Registrerte enkeltmannsforetak/enheter som har en skattepliktig omsetning som er merverdiavgiftspliktig på mer enn 50 000 NOK per år, har en ubetinget forpliktelse til å selv registrere seg i mva-registeret.

Ifølge mva-loven skal det betales merverdiavgift for alt salg av varer og tjenester som ikke er utelukket fra loven.

Lovverket differensierer mellom kunstverk av kommersiell karakter, og kunstverk unntatt fra loven, som er videre avgrenset i Finansdepartementets forskrift av 22. august 1997 (nr. 108).

  • Kunstverk – er ikke pålagt mva.

  • Kunstverk av kommersiell karakterer pålagt mva.

Dersom du er mva-registrert

Dersom du er mva-registrert, må du legge på 25% utgående mva på salgsprisen på de solgte produktene (som er mva-pliktige).

På samme måte mottar du fradrag for innkommende mva på alle kostnader direkte knyttet til produksjon og salg av mva-relaterte varer, inkludert mva på provisjon av salg. Du vil også være i stand til å trekke fra en del av innkommende mva på kostnader som ikke kan tilskrives direkte avgiftspliktig eller avgiftsfri produksjon. Eksempel: atelier-leie, strøm, telefon, regnskapskostnader og lignende.

Hvis du har et årlig mva-relatert salg på over 50 000 NOK og mindre enn 1 million NOK, kan du be om å levere et årlig mva-regnskap, men du kan også velge å levere det annenhver måned. De fleste velger å levere mva-regnskap annenhver måned for å ha bedre oversikt over mva-regnskapet.

SKATT OG SELVANGIVELSE

Selvangivelse må leveres en gang i året (om våren) av alle norske statsborgere. Skatteetaten sender deg en oversikt over registrerte inntekter og hvor mye du betalte i skatt året før. Du er pliktig til å sjekke at tallene stemmer, og om du har enkeltmannsforetak må du i tillegg føre opp ditt eget regnskap over hva du har tjent og brukt i enkeltmannsforetaket ditt.

Å levere selvangivelsen er ikke så vanskelig så lenge du holder et regnskap med full oversikt over inntekter og utgifter, og passer på å føre regnskap jevnlig.

Skatteetaten har laget video og ressurser om selvangivelse for kunstnere her https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/skatt/skattemelding-naringsdrivende/hjelp-til-skattemelding/billedkunstnere/

Om du trenger å utsette selvangivelsen kan du bruke RF 1114 skjema. https://www.skatteetaten.no/skjema/utsatt-frist-levering-av-skattemeldingen-naringsdrivende/

Og VISP har flere webinar på norsk og engelsk du kan sjekke ut her: https://www.youtube.com/watch?v=Aga5y53gtxs

Skatteetaten har også en egen chatte tjeneste hvor du kan spørre de spørsmål om skatt: https://www.skatteetaten.no/kontakt/chat-med-oss/ og en egen Facebook side “Skatten min”https://www.facebook.com/skattenmin/ der du også kan spørre og se på tidligere svar om skatt.

Om skatt

Kunstnere har ofte en blandingsøkonomi, med noe inntekt fra enkeltmannsforetaket, noe lønnsinntekt fra annet arbeid, og kanskje noe inntekt som frilans der du har sendt faktura og fått honorar. Det er ikke noe problem å ha lønnsinntekt og samtidig ha inntekt fra enkeltmannsforetak. Hovedregelen er at all inntekt i enkeltmannsforetaket er skattepliktig – inkludert prosjektmidler, stipender og salgsinntekter.

Det litt spesielle med enkeltmannsforetak er at nettoresultatet er skattepliktig sammen med mulige andre inntekter, for eksempel lønnsinntekt fra en annen arbeidsgiver. Dette betyr at om du har et netto tap (går i minus) på enkeltmannsforetaket vil det trekkes av på total inntekt. Dette siste kan være fint å være klar over – spesielt i en oppstartsfase – hvis du også er lønnsmottaker.

STIPEND OG SKATT 

Følgende former for kunstnerstipend er skattefrie:

- Kunstnerstipend basert på gjennomført kunstutdanning.

- Kunstnerstipend bevilget av Stortinget 

- Kunstnerstipend gitt som æres- og/eller kulturpris av stat, fylkeskommune eller kommune.

All annen utbetaling av kunstnerstipend er som regel skattepliktig dersom det anses å ha tilstrekkelig tilknytning til den kunstneriske aktiviteten. 

Skatteetaten har aktuelt informasjon her https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/skatt/skattemelding-naringsdrivende/hjelp-til-skattemelding/billedkunstnere/
Selvangivelsen De har også en chatte service der du kan få hjelp underveis om det er noe du lurer på.

Hvert år sendes selvangivelsen, som er oversikt over inntekt, formue og skatt, ut til alle som bor og jobber i Norge. Når du mottar selvangivelsen er du forpliktet til å sørge for at tallene er riktige, før du sender inn. Fristen for å sende inn selvangivelsen er vanligvis 31. mai.

Sjekk denne linken for informasjon om skatt og VISP sine webinar om skatt https://www.youtube.com/watch?v=Aga5y53gtxs