III:
Støtteordninger

Det finnes mange steder du kan søke om støtte til ditt kunstneriske virke – både nasjonalt, regionalt og lokalt. De fleste tilskuddene og støtteordningene er offentlige midler.

Under finner du informasjon og oversikt over de ulike støtteordningene, samt tips til hva en god søknad bør inneholde.

De fleste stedene godtar søknader som er skrevet på engelsk, men om du er usikker på om de krever norsk språk, bør du kontakte søknadsstedet og spørre.


Stipend

Norsk Kulturråd er den aktøren som deler ut flest stipender i Norge. I tillegg har Bildende kunstneres hjelpefond stipender du kan søke på. Lokalt finnes det også ulike stipender; noen krever at du bor på stedet (som Oslo kommunes kunstnerstipend), mens andre er åpne for at du bare bor på stedet i stipendperioden (som Skiens kunstnerstipend).

I en stipendsøknad må du skrive hva du planlegger å jobbe med fremover, hva du vil utforske, fortelle om konkrete prosjekter og utstillinger du jobber med, hvordan du skal utvikle deg faglig. Det finnes ingen fasit på hva som er en god søknad, men det kan være lurt å få noen til å lese gjennom og kommentere søknaden din. Kanskje ser de ting du bør ta med, eller ting som er uklart beskrevet.

Generelle søknadstips fra Kulturrådet:

  • Husk hvem du skriver til. I komiteen sitter svært kompetente mennesker med god oversikt over feltet. Det er for eksempel ikke nødvendig med forklaring av faguttrykk – dette opptar verdifull plass du heller burde bruke på å skrive om det du holder på med.

  • Vær tydelig i ditt budskap. Det er ikke interessant å lese livshistorien din, men vi vil vite hva du har gjort og hva planen er videre.

  • Vær effektiv i utvelgelsen av vedlegg av arbeidene. Kill your darlings – plukk ut det du synes best representerer det du gjør eller skal gjøre.

  • Søk igjen og igjen. Det er få stipender og mange søkere. Komiteen ønsker at midlene skal nå så mange dyktige kunstnere som mulig og fordeler etter beste skjønn. Det skal mye til å få stipender år etter år, men søk og du vil muligens få tilslag noen år etter forrige stipend, dersom du har en god søknad og gode prosjekter.

  • En kunstner på høyt nivå skal ikke "straffes" for ikke å ha søknadsordet i sin makt. Hvis vedkommende derimot ikke har skissert noen som helst planer, blir det vanskelig å nå opp blant resten av gjengen med topp nivå, som faktisk har interessante, og realiserbare planer.

  • Søker du arbeidsstipend kan det være en fordel å tenke på det som en jobbsøknad.

  • Søk maks varighet (5 år) dersom du regner med å fortsette din kunstneriske virksomhet i minst like mange år. Det øker ikke sjansene for tildeling å søke for kortere tid.

Prosjektstøtte

Hvis du har et prosjekt du ønsker å få finansiert, er det lurt å kartlegge mulige finansieringskilder og deretter be de aktuelle om et møte. Da kan du spørre om hvilken finansiering du kan søke om til prosjektet ditt og kanskje få noen innspill om søknaden.

Husk at du kan søke andre midler enn bare fra kunst og kultur, om midlene passer til prosjektet ditt: Om prosjektet ditt for eksempel inkluderer workshop for barn og unge i nabolaget, kan det finnes midler knyttet til nærmiljø-tiltak eller midler for aktiviteter for barn og unge som du kan søke om til deler av prosjektet.

Noen søknadssteder har en digital portal hvor du oppretter en bruker og fyller ut et online skjema. Andre steder krever at du sender søknaden via e-post.

Før du søker er det veldig viktig at du leser søknadsutlysningen nøye, for å forstå hva de er ute etter og hvilke krav som stilles.

Vær kortfattet når du skriver søknad. Husk at de som mottar og leser søknaden din trolig ikke kjenner arbeidet ditt – og leser gjennom mange søknader.

Be gjerne noen om å lese gjennom søknaden din før du sender den – ofte kan et friskt blikk hjelpe deg til å se hva som mangler, hvilken rekkefølge som fungerer best, og hva som er overflødig informasjon Dette bidrar til å sørge for at søknadsteksten flyter, er lett å forstå og er uten stavefeil.


  1. hvordan søke

    En søknad krever som oftest prosjektbeskrivelse, budsjett, fremdriftsplan, cv og dokumentasjon av et utvalg arbeider. Husk å les nøye gjennom hva de ber deg om å sende og hva du kan søke om.

Prosjektbeskrivelse

Det er ikke én oppskrift på hvordan man skriver en god prosjektbeskrivelse, men her er noen generelle råd fra Kulturrådet:

  • Prosjektets innhold – hva du konkret skal gjøre.

  • Prosjektets formål og bakgrunn – hvorfor du skal gjøre det, hva du vil utforske, i hvilken større kontekst prosjektet står.

  • Gjennomføring – hvordan skal du gjøre det og hva som trengs for å få det til (nødvendige kunstneriske, faglige, tekniske, praktiske, økonomiske ressurser).

  • Eventuelt spesielle ting som nevnes i utlysningen på den ordningen du søker.

Andre generelle tips:

  • Få fram det viktigste – kjernen i prosjektet ditt – tidlig i teksten.

  • Forsøk å tenke på hvordan prosjektet ditt er relevant for den ordningen du søker og få særlig fram de sidene av prosjektet som er i tråd med formålene til støtteordningen (en konsekvens av dette er at du kanskje må skrive en type prosjektbeskrivelse/søknad til Kulturrådet, og en annen type til kommunen eller en privat sponsor, fordi hver av instansene vil ha forskjellig motivasjon for å gi midler til prosjekter).

  • Ikke skriv en lenger søknad enn nødvendig.

Budsjett

Når du setter opp et budsjett er det viktig at det er realistisk – ikke underbudsjettert og ikke overbudsjettert. Sjekk tariffer og priser. Pass på at inntekter og utgifter er de samme. Husk at du må budsjettere honorar. Når det gjelder inntekt, finansierer de fleste steder ikke fullt ut et prosjekt, vanligvis opptil 50%, så sørg for at inntekten kommer fra ulike kilder, som Kulturrådet, kommunen, fylkeskommunen, private fond, osv. Her er et eksempel på budsjett.

Fremdriftsplan

Fremdriftsplanen hjelper mottakeren av søknaden til å forstå hvordan du tenker å gjennomføre prosjektet, og å vurdere hvorvidt du har en god og realistisk oversikt over hva som trengs å gjøres når. Her er et eksempel.

CV

Cv’en din bør være ryddig og kun inneholde informasjon relatert til din kunstneriske praksis. En god måte å begynne kan være å se på hvordan andre kunstnere gjør det. Her kan du se forskjellige cv’er av kunstnere i Oslo: https://osloopen.no/nb/kunstnere og du finner en mal her.

Oppsett av cv:

Personlige opplysninger: Ditt navn. Du kan også legge til fødselsår, kontaktinformasjon (adresse, e-post, telefon) og adressen til nettsiden din hvis du har en og den er oppdatert.

Utdanning: Det er ulikt hvilken utdanning man har, noen er selvlærte, andre har gått på et kunstakademi. Generelt sett handler denne delen av en cv om institusjonell utdanning, spesielt innen visuell kunst. Hvis du har en videregående opplæring i kunstfeltet, inkluder navnet på skolen, året du ble uteksaminert og grad. Om du har tatt en del relevante kurs kan du lage en egen seksjon på det.

Utstillinger: Begynn med den nyeste øverst. Du lister opp kommende utstillinger i kursiv dersom du har noen planlagte utstillinger. Ta med år, tittel på utstillingen, institusjon, sted.

Hvis du har et stort antall utstillinger å vise til, kan du dele dem i to kategorier: solo utstillinger og gruppe utstillinger.

Mange kunstnere lister opp bare et utvalg av utstillinger. Da skriver du feks Gruppeutstillinger (et utvalg) eller Utvalgte gruppeutstillinger. Dette har fordeler uansett om du har mange utstillinger eller ikke: Hvis du har mange, kan du utelate utstillingene som ikke lenger er relevante for din karriere. Hvis du ikke har mange utstillinger, forsikrer du leseren om at de ikke ser på en kort liste, men snarere de mest relevante.

Innkjøp: Hvis du har vært innkjøpt til en samling, kan du liste den her. Dette kan være museer, bedrifter, offentlig institusjoner.

Hvis arbeidet ditt er i private samlinger, kan du liste det for eksempel slik: Arbeider i private samlinger i Norge, Jordan, Tyskland og Syria.

Arbeidserfaring: Om du har arbeidserfaring fra kunstfeltet – som produsent, museumsguide eller undervisning – kan det være relevant å liste det opp her.

Kuratoriske prosjekter: Hvis du, i tillegg til å være kunstner, også har gjennomført kuratoriske prosjekter, skriver du disse her.

Stipend, priser, nominasjoner: Om du har mottatt stipender, priser eller blitt nominert til priser, kan du skrive de her. Forandre overskriften til det som er relevant for deg.

Kunstneropphold/Artist in Residency: Kunstneropphold du har deltatt på er fint å inkludere på cv’en.

Medlemskap: Hvis du er medlem av en kunstnerorganisasjon (som NBK, UKS eller andre), kan du liste dem opp her.

Dokumentasjon

Ofte kreves det at du legger ved dokumentasjon av tidligere arbeider, i form av foto, video, lyd eller tekst. Dette er en fin måte å presentere arbeidet ditt på og kan gjøre det lettere for den som mottar søknaden din å se hvordan du jobber. Husk at det er viktig at materialet er av god kvalitet og lett å forstå. Du kan be noen om å se på materialet sammen med deg og å hjelpe deg å vurdere hva som representerer arbeidet ditt best og er relevant for søkaden. Kanskje trenger du å skaffe ny dokumentasjon av arbeidet ditt, hvis søknaden vil tjene på dette.

Artist statement

En artist statement er en introduksjon til arbeidet ditt: Om hva du er opptatt av i arbeidene dine, hvordan du jobber, hvilke sjangre, teknikker/materiale du jobber med. Det første avsnittet kan handle om problemstillinger/temaer du jobber med. Det andre avsnittet kan beskrive hvordan du jobber med disse problemstillingene/temaene, og relatere det til konkrete prosjekter/arbeider. Du kan skrive i første person – jeg. I teksten kan du beskrive dine interesser og motivasjon som kunstner og hvordan du jobber. Du finner flere råd om hvordan du skriver en god artist statement her: https://www.gyst-ink.com/artist-statement-guidelines/

Bio

En bio bør være kort; ett avsnitt, skrevet i tredje person. Ta med litt informasjon om bakgrunn, utdannelse, bosted, materiale/teknikk/format, viktige prosjekter og utstillinger, og hva du jobber med for tiden. Dette skal være en kort introduksjon til deg som kunstner.

Du kan se hvordan kunstnere i Oslo skriver sine biografier her: https://osloopen.no/en/kunstnere


2. steder å søke

Under finner du lenker til noen av stedene du kan søke om stipender og prosjektstøtte.

Legathåndboken http://legathandboken.no inneholder mange ulike stipender og støtteordninger (de fleste passer ikke, men du kan være heldig å finne noe).

Sjekk også Facebook gruppen Søknadsfrister for kunstnere https://www.facebook.com/groups/858742554169756/ og fagorganisasjonenes hjemmesider, som: https://www.norskebilledkunstnere.no/utlysninger/ og http://norskekunsthandverkere.no/kunsthandverkere/utlysninger

Du kan finne en oversikt over søknadsfrister i 2021 her: https://kunstgjoedsel.simplero.com/page/188821?fbclid=IwAR0DdKEafwW5PPtUg_daRrZ78vJICmqTCLbtIzPHepgZAAgQzzsT4mpiELU

I tillegg finner du søknadsutlysninger i kunstmagasiner som Billedkunst og Kunstforum.

Stipender:

  • For kunstnere

Statens kunstnerstipender http://kulturradet.no/statens-kunstnerstipend. Det finne ulike stipender fra kulturrådet man kan søke på og du kan søke under ulike fagfelt. Søknadsfrist en gang i året:

Arbeidsstipend kan tildeles for fra et til fem år og skal gi kunstnere mulighet til å arbeide med et prosjekt eller en fordypningsoppgave som bidrar til videreutvikling av kunstnerskapet.

Arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere (til og med det året søkeren fyller 35) kan tildeles for fra et til tre år. Stipendet skal gi yngre kunstnere i etableringsfasen mulighet til å utvikle seg kunstnerisk og forbedre sjansene til å kunne leve av sitt kunstneriske virke.

Diversestipend skal være et bidrag til den kunstneriske virksomheten til enkeltsøkere (ikke grupper). Det kan gis støtte til blant annet etablering, kurs, reise, studier, fordypning, materialer, utstyr, markedsføring og konsulentbistand.

Diversestipend for nyutdannede kunstnere er en stipendordning for nyutdannede kunstnere som har gjennomført kunstutdannelse på bachelor- eller masternivå og som har som mål å etablere seg i yrket. Kunstnere med høyeste grad innenfor sitt fagområde skal prioriteres.

Det er også senior stipend og 10 års stipend for veletablerte kunstnere.

Stipend fra Bildende Kunstneres Hjelpefond og Billedkunstnernes Vederlagsfond

Søknadsfristen er en gang i året, på samme tid som Statens kunstnerstipend.

Stipend fra Billedkunstnernes Vederlagsfond https://www.norskebilledkunstnere.no/stotteordninger/

Alle billedkunstnere som i hovedsak bor og virker i Norge kan søke stipend, uten hensyn til alder, kjønn, bosted, kunstnerisk uttrykksform eller organisasjonstilhørighet.

Stipend fra Billedkunstnernes Vederlagsfond http://www.kunstfond.no/kunstfaglige-stipend

Stipendet søker du gjennom NBK eller NK.

  • stipender etter fagfelt

Norske kunsthåndverkere http://norskekunsthandverkere.no/stotteordninger Arbeidsstipend til kunstnere som arbeider og bor i Norge som arbeider med håndverk, hovedsakelig tekstil, keramikk, metall, tre, glass.

Norske grafikere https://www.norske-grafikere.no/soknader/soknad-om-stipend-norske-grafikeres-fond/ Arbeidsstipend for kunstnere som jobber med grafikk.

Norske Fagfotografers Fond https://norskefagfotografersfond.no Arbeidsstipend for fotografer

Fond for utøvende kunstnere (FUK) http://www.ffuk.no/vaare-stoetteordninger.392661.no.html gir støtte til profesjonelle utøvende kunstnere, musikere, sangere, skuespillere, dansere, sceneinstruktører, dirigenter og andre som bor og hovedsakelig har sitt virke i Norge. Søknaden må leveres på norsk.

Norske Dansere http://norskedansekunstnere.no/?page_id=36 har fire stipender: en danser, en koreograf, en pedagog og ett prosjektstipend for dansefilm/videoproduksjon.

Finn Tveitos Stiftelses stipend for utdannelse av mannlige norske dansere http://norskedansekunstnere.no/wp-content/uploads/2011/11/Finn-Tveitos-Stiftelses-stipend.pdf Ett stipend deles ut per år, fortrinnsvis til en norsk statsborger.

Leser søker bok https://lesersokerbok.no/stotteordninger/ Ulike stipend for forfattere og illustratører til å skrive bøker som lettleste og tilrettelagte.

Maler og tegner stipend – Forsberg og Aulies legat http://www.forsbergaulieslegat.no/wp/ Alle kunstnere (fortrinnsvis under 40 år) som jobber med maleri og tegning kan søke.

  • stipend, geografisk tilknyttet

Stipend du kan søke selv om du bor et annet sted:

Skien kunstnerstipend http://www.skien.kommune.no/kunstnerbyen Kunstnerstipendet består av opphold i Skien med bolig, egnet verksted/atelier og et stipend på 155 000 NOK. Av disse tildeles 125 000 NOK stipendiaten, mens 30 000 NOK øremerkes til prosjektmidler. Oppholdet i Skien skal vare i minimum 10 og maksimum 12 måneder. Stipendiaten forplikter seg til å gjøre nytte av bolig og verksted i perioden som stipendet gjelder.

Jomfrulandsstipendet https://www.telemark.no/Vaare-tjenester/Kultur/Stipender-og-priser/Jomfrulandsstipendet Stipendiaten må holde til på Jomfruland i september/oktober, og gratis husvære vil bli stilt til disposisjon. Stipendiaten plikter å holde utstilling i Kragerø Kunstforening påfølgende år.

Eidfjord kunstnerstipend https://www.eidfjord.kommune.no/tenester/kultur/tilskotsordningar/ Stipendet kan søkes av kunstnere og kunsthåndverkere. Mottaker må arbeide i kommunen i løpet av stipendåret og blir invitert til å holde utstilling i Galleri N. Bergslien. Kunstnerbolig og atelier blir stilt til rådighet.

  • stipend knyttet til bosted

Oslo kommune https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/tilskudd-legater-og-stipend/#!c|f_topic_art_and_culture har etableringsstipend og kulturprofilstipend for deg som bor i Oslo.

Bergen kommune https://www.bergen.kommune.no/tjenestetilbud/kultur-idrett-og-fritid/kultur/festival/kulturmidler-tilskudd-til-profesjonell-kunst-og-kultur har etablerings-, kultur- og arbeidsstipend for deg som bor i Bergen.

Kristiansand kommune https://www.kristiansand.kommune.no/kultur-og-fritid/tilskudd/Om-tilskudd/ har kunstnerstipend for kunstnere som bor i Kristiansand.

Møre og Romsdal fylkeskommune https://mrfylke.no/Tenesteomraade/Kultur/OEkonomisk-stoette-og-stipend/Kulturformidling/Kunstnarstipend sin årlige stipendordning gjelder alle kunstuttrykk for kunstnere som bor i Møre og Romsdal.

Trondheim kunstnerstipend https://www.trondheim.kommune.no/tema/kultur-og-fritid/tilskudd-priser-og-stipend/tilskudd/ har stipendordning for profesjonelle kunstnere som bor og jobber i Trondheim.

Tromsø kulturstipend https://www.tromso.kommune.no/stipend-og-kulturpriser.121182.no.html kan søkes av profesjonelle kunstnere som bor i Tromsø.

Stavanger kommune kulturstipend https://www.stavanger.kommune.no/kultur-og-fritid/kultur/kulturstipend/ kan søkes av profesjonelle kunstnere som bor i Stavanger.

Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge https://snnstiftelsene.no/stipend søker må være mellom 18 og 35 år, med bosted Nord-Norge. Søker må ha et ønske om å videreutvikle sitt talent gjennom faglig utvikling som bidrar til at vedkommende løfter seg innenfor sitt område.

Finnmark fylkeskommune stipend https://www.ffk.no/kultur/sok-tilskudd/arbeidsstipend-billedkunstnere-og-kunsthandverkere.472507.aspx Arbeidsstipend til kunstnere som bor i Finnmark

Prosjektstotte

  • norge

Norsk Kulturråd https://www.kulturradet.no/stotteordninger

Fritt Ord http://www.frittord.no/soknader forvalter midler til prosjekter innenfor programområdene Medier og demokrati, Informasjon og offentlig debatt, Stipend og undervisning og Kunst og kultur.

Sparebankstiftelsen https://www.sparebankstiftelsen.no/no har nasjonale og regionale støtteordninger, blant annet innen kunst og kultur.

Regional prosjektstøtte for visuell kunst http://www.kunstsentrene.no/regionale-prosjektmidler-for-visuell-kunst/ gir profesjonelle kunstnere i det visuelle kunstfeltet bedre vilkår i arbeidet med utstillinger og andre formidlingsprosjekter. Dette gjelder hele landet og utlyses av Kunstsentrene i Norge.

URO/KORO https://koro.no/uro/ er en tilskudds- og produksjonsstøtteordning som bidrar til realisering av kunstprosjekter i uterom og i andre åpne offentligheter. URO-ordningen kan søkes av statlige, regionale og lokale myndigheter, av institusjoner og organisasjoner og av kuratorer, produsenter og kunstnere.

  • internasjonalt

UDs reisestipend https://www.stikk.no/reisestotte/

Office for Contemporary Arts Norway (OCA) http://www.oca.no/grants/ Reisestøtte og residency.

Nordisk Kulturfond http://www.nordiskkulturfond.org/ støtteordninger for prosjekter som involverer to eller flere nordiske land.

Kulturkontakt Nord https://www.nordiskkulturkontakt.org/en/grants/about-the-grant-programmes/ støtteordninger, stipend og residency i Norden og Baltikum.

Creative Europe – EUs kulturprogram https://www.kulturradet.no/eus-kulturprogram/vis-artikkel/-/asset_publisher/XEa1/content/fakta-om-kreativt-europa Midler til samarbeidsprosjekter i Europa og europeiske nettverk og plattform prosjekter.

  • prosjektstøtte etter fagfelt

Prosjektstøtte fra Billedkunstnernes Vederlagsfond https://www.norskebilledkunstnere.no/stotteordninger/ formålet er å styrke billedkunstnernes muligheter til å gjennomføre tidsavgrensede, definerte prosjekter på billedkunst-området.

Norske kunsthåndverkere http://norskekunsthandverkere.no/stotteordninger gir støtte til seminarer, konferanser, workshops, kunstfaglige publikasjoner, publikumsarrangementer og annen promotering av norsk kunsthåndverk. Teoristipend. Reisestøtte.

Grafill https://www.grafill.no/stipend/type-stipend deler årlig ut stipendmidler til profesjonelle utøvere innen visuell kommunikasjon; illustrasjon, grafisk design, digital design, tegneserieskapning, animasjon og servicedesign.

Norsk Illustrasjonsfond https://www.norskillustrasjonsfond.no/stipendtyper For illustratører av bøker.

Norsk Skuespillerforbunds Fond for frilansere http://www.skuespillerforbund.no/veiledning/stipender/nsfs-fond-for-frilansere Støtte til produksjoner av og med frilansmedlemmer av Norsk skuespillerforbundet.

Spenn – støtte til produksjoner i den kulturelle skolesekken http://www.spenn.no kan du søke produksjonsmidler til scenekunst for barn og unge.

Musikere - oversikt over støtteordninger: http://samspillmusic.no/musician/application-deadlines/

  • prosjektstøtte etter geografi

Oslo kommune https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/tilskudd-legater-og-stipend/ Ulike støtte ordninger som løpende tilskudd til kunst- og kulturtiltak og diversestipend i Oslo.

Bergen kommune https://www.bergen.kommune.no/tjenestetilbud/kultur-idrett-og-fritid/kultur/festival/kulturmidler-tilskudd-til-profesjonell-kunst-og-kultur Ulike tilskuddsordninger til profesjonell kunst og kultur i Bergen.

Trondheim kommune https://www.trondheim.kommune.no/tema/kultur-og-fritid/tilskudd-priser-og-stipend/tilskudd/ Ulike tilskuddsordninger til profesjonell kunst og kultur i Trondheim.

Stavanger kommune https://www.stavanger.kommune.no/kultur-og-fritid/kultur/kulturtilskudd/ Ulike tilskuddsordninger til profesjonell kunst og kultur i Trondheim.

Kristiansand kommune https://www.kristiansand.kommune.no/kultur-og-fritid/tilskudd/Om-tilskudd/ Ulike tilskuddsordninger til profesjonell kunst og kultur i Kristiansand.

 BarentsKult I Nord-Norge er det en støtteordning som heter BarentsKult, som støtter profesjonelle kunstprosjekter i samarbeid  med aktører i Nordvest-Russland: https://barents.no/nb/barentskult