III:
Regnskap

Du må finne deg et regnskapssystem som fungerer for deg. Noen kunstnere har en regnskapsfører som både kan gi råd og hjelpe dem med å føre regnskapet, andre fører regnskap selv. Vi er alle forskjellige; noen liker å føre regnskap, andre hater det.

Når du leverer selvangivelsen, må inntekt og utgifter spesifiseres i ulike kategorier – som salg, stipend, utstyr, leie av atelier, og så videre. Hvis du bruker disse kategoriene i regnskapet ditt er det enkelt å fylle ut selvangivelsen og å få oversikt over hvor mye du har brukt/tjent i de ulike kategoriene.

Nettstedet Fiken.no har integrert fakturering, regnskap og andre tjenester som kan være nyttige for deg som kunstner.

REGNSKAP

Mange kunstnere i Norge bruker elektroniske regnskapsprogrammer, som Fiken https://fiken.no.

Fra 2023 må alle AS levere gjennom regnskapsprogram. Skatteetaten anbefaler kunstnere med enkeltmannsforetak også til å bruke regnskapsprogram eller ha regnskapsfører.

Noen foretrekker å føre regnskap i Excel-ark, men det kan du kun bruke om du har mindre enn 600 bilag og må ha nummerete fakturaer (best å sende e-faktura).

FAKTURA

For å sende faktura må du ha et organisasjonsnummer (se kapittelet ovenfor om registrering). Det beste er å sende en elektronisk faktura (e-faktura), alle fakturaer må være nummerete. Nettstedene SendRegning https://www.sendregning.no og ContaFaktura https://conta.no er noen av online fakturerings sider som du kan bruke til å lage e-faktura.

Hvis du har en bedriftskonto (i DNB eller en annen bank), kan du sjekke i nettbanken om du kan sende e-faktura direkte fra bedriftskontoen.

Nettstedet Fiken.no har integrert fakturering, regnskap og andre tjenester som kan være nyttige for deg som kunstner.

Spør gjerne andre kunstnere og hør hva deres erfaring er med de forskjellige plattformene.